Den fynske pokalturnering 2021/2022

Der holdes heldigvis stadig fast i den gode gamle tradition med den fynske pokalturnering for hold, som ikke skal forveksles med den pokalturnering, som DSU afholder i pinsen.

Konceptet er det samme med hensyn til antal spillere på det enkelte tilmeldte hold, nemlig 4, men betænkningstiden er anderledes. Her er der ikke tale om hurtigskak, men 2 timer til hver spiller til hele partiet. Man kan desuden stille op på tværs af klubber, som tilfældet nogle gange har været - eksempelvis på baggrund af geografisk eller arbejdsmæssigt tilhørsforhold.

I tilfældet af at matchen ender 2-2, skal man dyste om retten til videre avancement i en (eller flere) lynskakomkamp (-e).

Turneringen rates ikke. Måske er det derfor, at der ofte spilles noget særdeles spændende og angrebsivrigt skak!?

Det er også altid rart at møde gamle bekendtskaber, som man tidligere har mødt på eller uden for brættet.

Skakfamilien er jo ikke større, end man kender de fleste. Gamle dukker op igen efter nogle års pause, helt nye kommer til, unge og ældre mødes om en fælles interesse - egentlig ganske fascinerende!

Sydøstfyn plejer gerne at stille med et enkelt hold. I år var ingen undtagelse.

Følgende, i opstillingsrækkefølge, havde meldt sig klar:

1. Martin

2. Per

3. Bjarne

4. Jørgen

Der var i år 18 hold tilmeldt turneringen. I den indledende runde deltog kun 4 hold, så 2 hold kunne blive elimineret til ottendedelsfinaler i Faaborg, hvor vi trådte ind i turneringen.

Ca. et kvarter før kampene påbegyndes, trækkes der lod fra en stor bowle (eller lignende). Det er altid spændende, hvilke hold formanden for Fyns Skak Union og en repræsentant for den arrangerende klub trækker som aftenens modstandere. De fleste ville nok gerne undgå Frem 1, som på papiret stillede op med et skræmmende hold på Øhavsskolen, hvor arrangementet løb af stablen.

Læseforeningens 4.hold røg op af bowlen!

Det gjorde os til favoritter i opgøret, men med nogle af odenseanernes unge fremadstormende talenter på holdet, kunne alt ske.

Jørgen var første mand færdig. Ole Sørensen tilbød og med tankerne på, at det ratingmæssigt var det mest lige opgør, kan man ikke fortænke formanden i den tidlige fredsslutning.

Bjarne havde fået en af de unge fremadstormende, Villads Majvang Sandmann, som trods sine kun 10 år, allerede har en ratingtal på 1600!

Ham skal vi nok høre mere til, hvis han formår at fortsætte udviklingen.

I en lang teorivariant i slavisk, hvor hvid (Bjarne) ofrer en bonde i åbningen for aktivt spil på kongefløjen, viste Villads god forståelse for brikkernes indbyrdes samarbejde og fandt de rigtige forsvarsressourcer, som slutteligt resulterede i remis.

Hermed måtte Per og jeg forsøge at afgøre matchen til vores fordel.

Med rundt regnet 400 mere i rating på hvert bræt, burde det vel også kunne lade sig gøre. Pers stilling var helt lige. Per havde afslået et remistilbud fra Ruben Jepsen, selvom der ikke var det store på færde.

Jeg havde selv i træk 15 forsøgt at ofre en springer på h7, men min modstander, unge Noah Skælbæk, modtog klogeligt ikke ofret (ville føre til mat eller stort materialetab). I det følgende fandt han imidlertid nogle gode kontrachancer, som kunne have ført til en ubehagelig deroute, hvis jeg ikke havde valgt at bruge en del tid på at beregne de forskellige scenarier.

I træk 24 måtte Noah dog strække våben, da mine løbere fandt vej bag fjendens linjer og indtog fortet.

Per kunne i mellemtiden, ved nabobordet, følge kampens udvikling og var ikke sen til at kaste remistilbuddet retur til Jepsen, da Noahs chancer svandt.

Ruben tog imod.

2½-1½ gør, at vi er klar til kvartfinalerne.

De øvrige resultater fra ottendedelsfinalerne:

Frem 2 - Læseforeningen 2: 1-3

Frem 3 - Nyborg 1: 1-3

Læseforeningen 3 - Frem 1: ½-3½

Nyborg 2 - Læseforeningen 1: ½-3½

Læseforeningen 4 - Sydøstfyn 1: 1½-2½

Ullerslev 1 - Faaborg 1: 0-4

Nyborg 3 - Indslev 1: 0-4

Læseforeningen 5 - Middelfart 1: Læseforeningen vinder uden kamp

Følgende hold er derfor videre til kvartfinalerne, som afholdes i Frem, mandag den 24.januar 2022:

Læseforeningen 2, Nyborg 1, Frem 1, Læseforeningen 1, Sydøstfyn 1, Faaborg 1, Indslev 1 og Læseforeningen 5.

Skrevet af Martin Strandby den 5. december 2021