Lundeborg 2017

Årets Lundeborgturnering trak hele 82 spillere til den lille havneby på den fynske østkyst. Heraf var der kun én, der ikke mødte frem. Vi skal tilbage til 2006 for at finde et lignende fremmøde. Dengang var der 88 spillere med.

Vejret havde de 4 foregående år været tvivlsomt. I år var det aldeles håbløst. Det blev derfor besluttet at afvikle det indendørs i Aktivhuset; hvor det også havde fundet sted en af de allerførste gange i turneringens historie i begyndelsen af 1980-erne.

Med det lidt skæve antal måtte der oprettes en Monrad-gruppe, for øvrigt for første gang siden 2004. I Basis 7 spillede således 10 personer, hvilket udløste en ekstra præmie. John Sørensen fik med sin femteplads lige akkurat ikke glæde af dette. Lars Falsig fra Ribe gik igennem med maksimum og burde nok med sin styrke have spillet mindst en gruppe højere oppe. Trods en pat i sidste parti mod lavest placerede løb John Gunn, Faaborg, med andenpladsen, foran prøvemedlemmet Linus Roed Gundorf og holdkammeraten Lucas Holst Høyberg. Nicolaj Kiel, turneringslederens søn, opnåede 2½ point, hvilket rakte til en agtværdig sjetteplads.

Sydøstfyn havde ingen spillere med i Basis 6, og så lidt til dels alligevel, idet Mia Gammeltoft, kæreste til Mathias Nielsen, løb med en andenplads. Hun spiller bestemt ikke dårligt. Kun Steen Roed Gundorf formåede at overgå dette med 7 af 7 mulige. Hans søn kom tilmed ind på en delt tredjeplads med 4 point, sammen med Knud Matras, Faaborg, og Christian Ringsmose, Odense. Sidstnævnte forlod hurtigt stedet, derfor er der kun 2 personer på podiets nederste plads.

Basis 5, hvor Sydøstfyn havde to spillere med, Daniel Krog og Ruben Jepsen, endte med en topgevinst til Hans Hansen, der har været med i rigtig mange år, men det er ifølge evighedstabellen første gang, han kom op på de fleste sildekasser at stå. Andenpladsen tilfaldt hvor tidligere medlem Peter Kinggaard, og sidste mand på podiet var Kristen Bjørn Christensen, Ringkøbing, der har deltaget før.

Jan Nielsen repræsenterede de sydfynske farver i Basis 4 med 3½ af 5 ved middagspausen, (der for øvrigt blev udskudt en runde, da pølserne i første omgang ikke var kommet med i transporten ved en forglemmelse). Efterfølgende blev det desværre til to nuller og dermed den ærgerlige plads 4. Alene i spidsen endte Tobias Lindgaard, Ribe, foran Brian Kirkeskov Magnussen og Sebastian Sterup; der kunne dele summen af anden og tredje præmien.

Mikkel Strandby scorede maksimum de to første gange i Lundeborg. I år måtte han nøjes med 4½ point og en plads to. Det var dog ganske imponerende i Basis 3 med ratingtal mellem 1496 (hans eget) og 1631. Vinder blev Anton Kjeldsen, som ud over denne præstation tillige med et halstørklæde jublede over, at Liverpool FC fik 3-3 mod Watford. Tredjepladsen blev delt mellem de to spillere fra OS, Cipriano Sande og John G. Madsen.

Sammen med Steen Kopperberg, der var lidt mellemfornøjet over, at hans klub Frederiksværk ikke var kommet med på kluboversigten, besteg Mathias Nielsen, de tilvejebragte sildekasser øverste tinde. Cirka ti kilometer fra denne gamle stålvalseværksby ligger Lynæs. Måske det var der gruppens manglende spiller var taget hen? Tredjepladsen blev også delt mellem Lars Uffe Petersen, Odense, og Martin Møller, Vojens; mens Thomas Kaas måtte tage til takke med femtepladsen.

Basis 1 var uden spillere fra vor klub. Vinder blev Jakob Petersen, Middelfart, som således tvang Simon Ladefoged, Ribe, ned på andenpladsen, efter han ellers havde stået øverst 4 år i træk. På tredjepladsen var der trængt med plads, idet hele tre spillere endte lige. Erik Pedersen, Frem, Ove Matras, Faaborg, og til hans egen overraskelse, da hans navn blev råbt op, Flemming Borg, Tårnet.

Mester 3 blev spillet på førstesalen sammen med de andre mestergrupper. Birger Olsen måtte tage til takke med en tredelt fjerdeplads. Dermed var det op til Kris Munk at skaffe en præmie til Sydøstfyn. Det lykkedes med en delt andenplads ved siden af Jess Nykjær, Frem. Trods ingen af dem tabte til Dennis Munksgaard fra klubben med det passende navn for skakspillere Jerne, måtte de dog se ham rende med de fleste penge.

Ikke mindre end 4 fra Sydøstfyn var med i Mester 2. De 2 bosiddende i Holstebro måtte tage til takke med placeringer i den nedre halvdel. Per Sørensen fik med 6 remiser og en gevinst til sidst kæmpet sig ind på en delt tredjeplads sammen med Carsten Pedersen, der nok engang var kommet helt fra England. Jan Mose Nielsen, Tåstrup, klemte sig lige akkurat forbi de to; men Martin Strandby kunne ingen indhente. Dermed blev det til én udelt topplacering for en af vor egne.

Vort nye genkomne medlem Steffen Pedersen, måtte se sig overgået af tre kammerater fra den klub, han netop har forladt, Skanderborg. Lundeborgmesterskabet blev delt mellem Mads Boe og Jonas Buhl Bjerre hver med 5 point, mens Filip Boe Olsen kom lige efter med 4½.

Skrevet af Allan Hallgren Hansen den 20. august 2017